Lenovo стана број 1 меѓу производителите на компјутери


Кинеската компанија Lenovo во последниот квартал го замени Hewlett-Packard од врвната позиција кај производителите на компјутери. Периодот беше обележан со пад на извозот во износ од 11%, предизвикан од растот кај таблетите и телефоните.

Тоа беше петти последователен квартал со пад на глобалниот извоз и аналитичарите предвидуваат трендот да продолжи и натаму, но со послабо темпо. Производителите веќе се ориентирани кон новиот Windows 8 и почнаа да произведуваат лаптопи, чии тастатури можат да се одделат од мониторот, претворајќи ги во таблети.

Во моментов Lenovo држи 16,7% од светскиот пазар на персонални компјутери, што е за 1,4% повеќе од претходниот квартал, покажуваат податоците на IDC. Компанијата направи солидни инвестиции во последните години, чија цел е подобрување на бизнисот со компјутери. Стекнати беа бразилскиот производител на електротехника CCE, германската компанија Medion, како и компјутерскиот оддел на IBM.

Поради загубата на позиции на малите производители, HP исто така, истакна раст од 0,7%, достигнувајќи 16,4% удел на пазарот. Американската компанија сепак отстапи од својата позиција на Lenovo. Главна причина за тоа се некои промени во одборот на директори и голем број на стратешки грешки, велат аналитичарите.

Светскиот извоз на компјутери за второто четиримесечие беше со 11,4% помало во споредба со истиот квартал од претходната година.

Помалите добивки натераа некои производители на персонални компјутери да се преориентираат кон производство на паметни телефони, таблети и други мобилни уреди.

“Имајќи го предвид успехот на Smartphones во Кина, полека ќе почнеме да се ориентираме и кон други пазари. Таблетите се исто така дел од нашето портфолио “, изјави за” Ројтерс “финансискиот директор на Lenovo Вонг Вај Минг.


Видете следно

После пет години се одржа Меѓувладината  комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка помеѓу Република Северна Македонија и Руската Федерација

Денеска во Охрид Меѓувладината  комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка помеѓу Република Северна Македонија и …