Лондон со амбиции за глобален центар на криптовалутите


Џорџ Озборн, гувернер на Централната банка на Велика Британија, им наложил на неговите подредени да направат анализа, која ќе трага по сите бенефиции и закани од дигиталните валути, кои во моментов не се регулирани во никој случај, пренесе британскиот Telegraph.

Се очекува истражувањето да биде подготвено во есен. Таа ќе го нагласи потенцијалот на криптовалутите и нивната улога во бизнисот и општеството во контекст на целокупниот финансиски систем.

Анализата е дел од намерите на Лондон да се претвори во глобален центар за финансиски технологии, пишува уште Telegraph.


Видете следно

Асоцијацијата на финансиски друштва за првпат направи статистиката за индустријата и го истражи јавното мислење за степенот на финансиска писменост

 Постои голема потреба за финансиска инклузија во земјата, загрижува нивото на финансиска писменост  Скопје, 19 …