Луи Витон ја купува Тифани


Луи Витон, дел од францускиот конгломерат за луксузни производи LVMH Мот Хенеси – Луи Витон, потврди дека ќе го купи брендот „Тифани и Ко“, со договор вреден 16,2 милијарди американски долари или 135 долари по акција во готово. Се очекува договорот да биде финализиран кон средината на 2020 година. Тифани во изјавата рече дека одборот на директори им препорачува на акционерите да го одобрат договорот за LVMH.

Договорот ќе го зајакне најмалиот бизнис на LVMH – поделбата за накит и часовници. Овој бизнис е многу поразвиен во компаниите како Булгари и Таг Хауер и ќе му помогне на францускиот конгломерат да се прошири во еден од најбрзорастечките сектори во индустријата за луксузни производи.

Модните брендови и додатоци, вклучувајќи го и Кристијан Диор, создаваат најголем дел од профитот на LVMH, управувано од најбогатиот човек во Франција, Бернар Арнауд, иако има пораст во бизнисот со накит во последните години.

Извршниот директор на Тифани Алесандро Болио изјави дека трансакцијата „ќе обезбеди дополнителна поддршка, ресурси и интензитет“.Видете следно

ФИТР препознаен како успешен модел – поднесена иницијатива да се преслика на регионално ниво

Фондот за иновации и технолошки развој на РСМ е препознаен како успешен пример во студијата …