Македонија е 36-та најдобра земја во светот за водење бизнис


Угледниот американски економски магазин “Форбс“ ја позиционираше земјава на 36-то место според можностите за водење бизнис, во конкуренција од 145 земји.

Според нив, по осамостојувањето во 1991-та година, Македонија беше најмалку развиена од сите поранешни југословенски републики, а недостатокот од инфраструктура и грчкото ембарго го попречуваше економскиот раст на земјава до 1996-тата година.

Во почетокот на глобалната економска криза, Македонија доживеа пад на странските директни инвестиции, намалена кредитна достапност и голем трговски дефицит. Сепак, како резултат на конзервативна фискална политика и цврстиот финансиска систем, во 2010-тата година земјата го подобри кредитниот рејтинг и го претвори во ББ +, кој беше задржан на тоа ниво во 2011-тата година.

Само Словенија е во подобра позиција од Македонија и се наоѓа на 17-тото место. Веднаш пред нас е Литванија со 35-то место, а Италија после нас со 37 место. Од другите соседни земји, Бугарија е на 42-ра позиција, на 44-тa е Црна Гора, 45-тa е Хрватска и на 46-тa е нашиот јужен сосед Грција.


Видете следно

Кварталниот извештај на Тесла може да му донесе уште седум милијарди долари на Маск

Кварталниот извештај на компанијата Тесла, кој ќе биде објавен подоцна денеска, може да му донесе …