Меркел бара 1 милион станици за полнење на електрични возила во Германија до 2030 година


Германија треба да има еден милион станици за полнење на електрични автомобили до 2030 година, рече канцеларката Ангела Меркел пред состаноците со автомобилската индустрија во понеделникот за како да се забрза транзицијата кон автомобилите со ниска емисија, пренесува Ројтерс.

“За таа цел, сакаме да создадеме милион пунктови до 2030 година и индустријата ќе мора да учествува во овие напори. Ние ќе разговараме за тоа”, објасни Меркел.
Германија веќе има само 20,000 пунктови за полнење во јавност.

Владата и индустријата ќе ги споделат трошоците за субвенции за привлекување купувачи, а исто така има за цел да ги задржи работните места на производителите на автомобили и делови.

„Ние сакаме да ги доведеме нашите специјалисти на патот кон модерна, климатска иднина“, додаде Меркел.


Видете следно

Арсовска: Потребна институционална поддршка за позиционирање на македонските брендови

Македонските брендови тешко се позиционираат, мала e застапеностa на нашите производи на глобалните пазари, a …