Мице ЈАНКУЛОВСКИ – добитник на Наградата Лоренцо Ил Мањифико на Биеналето Фиренца 2019


Наградата Лоренцо ил Мањифико од претседателот на Биеналето Фиренца за животно остварување во сликарството и посветеност кон уметноста му се доделува на македонскиот уметник Мице Јанкуловски.

Роден во Скопје, каде што живее и работи, Мице Јанкуловски е извонреден мултимедијален уметник кој од својата рана младост истражувал различни дисциплини – од цртеж до слика, користејќи различни материјали и техники, вклучувајќи сатирично сликарство на стакло, од палиндром до цртање карикатура и анимација. Неговата креативна работа ги опфаќа различните медиуми, го одразува неговиот поглед на светот како постојано менување на реалноста во која мноштво нешта што се движат низ времето и просторот, се преклопуваат во авион кој оди бескрајно далеку. Преку контемплација, медитација и креативност, тој го перцепира и му дава значење на универзалниот ред опфаќајќи различности и континуирани трансформации. Сето ова е видливо во неговите дела во однос на бојата, текстурата и формата. Зад  вака идеалното претставување на животот на формите, лежи набљудувањето на уметникот на животната средина како клуч за толкувачката филозофија: секое дело има своја приказна и отвора мноштво нови димензии.

Јанкуловски има над четириесет самостојни изложби во престижни места во својата земја, како и на меѓународната сцена, како на пример во Југословенскиот културен центар во Париз (Франција), Девлет Ресим Хукел Музејот во Анкара (Турција), Архиви дела Мизерикордија во Венеција (Италија), Галерија Лола Николау во Солун (Грција), Градската галерија во Варна (Бугарија) – само да се споменеме неколку (види ја деталната биографија на Мице Јанкуловски).

Покрај тоа, тој има придонесено за развојот на визуелните уметности во светот преку неговата посветеност како основач на ОСТЕН Музејот на цртеж, претседател на ОСТЕН Биеналето на цртеж и претседател на Здружението на карикатуристи од Македонија.

Наградата Лоренцо Ил Мањифико која се доделува на Мице Јанкуловски во рамките на ХII-тото Биенале Фиренца 2019 за извонредни постигнувања во текот на неговата животната посветеност кон уметноста, следи после повеќе од 10 награди и признанија кои веќе ги има добиено во текот на неговата 50-годишна уметничка кариера. Најскорешни се: наградата “Уметник на светот” на Биеналето Ларнака во Кипар (2018), Гран При на 19-тото Меѓународно биенале за графика во Варна, Бугарија (2017 година), каде што исто така ја освои наградата за најдобра изложба на годината (2016) и почесната плакета од Министерството за култура на Бугарија (2012). Претходно, му беше доделено Гран при на Светската галерија на карикатури Скопје (1997), Посебна награда примена во 1985 година по Првата награда од Здружението на карикатуристи на Македонија, Повелбата за ликовни уметности од Арбитражна заедница на Република Македонија, Наградата 13 ноември од Град Скопје и Посебна награда на Светската галерија на карикатури во Скопје (1979).

На XII Биенале во Фиренца (18 – 27 октомври 2019 | Фортеза да Басо / Fortezza da Basso на тема: Кон наследството на Леонардо да Винчи за аналогијата и иновацијата), Јанкуловски ќе го претстави својот нов циклус на апстрактни слики, инспирирани од студиите на Леонардо да Винчи за водата.


Видете следно

Легендарно лого: Нова Opel Mokka прва со новата молња

Чиста прецизност: сите следни нови модели на Opel ќе го носат ново дизајнирано лого на …