Над 18% раст на француската економија во третиот квартал


Француската економија порасна за 18,2% во третиот квартал, повеќе отколку што се очекуваше по намалувањето од 13,7% во вториот квартал и рецесијата во првата половина на годината, покажуваат податоците на француската национална статистичка агенција INSEE.

Скокот на економската активност го одразува укинувањето на ограничувањата за коронавирус во јули до септември. Француската економија е стимулирана од наглото закрепнување на потрошувачката.

Но, ризиците остануваат: Франција е сè уште далеку од целосно закрепнување и бидејќи земјата влезе во нов национален карантин од 30-ти октомври, постојат нови загрижености во врска со економското закрепнување на земјата. ИНСЕЕ рече дека економијата е сè уште далеку под нивото пред кризата, од година во година се намалува за 4,3%.

Франсоа Вилерој де Галхау, гувернер на Централната банка на Франција, рече дека очекува вториот бран на коронавирус „да предизвика нов пад во четвртиот квартал, иако се надевам дека е помалку сериозен“.


Видете следно

Директорката на ММФ ги повика владите во светот да трошат што е можно повеќе

Креаторите на политики ширум светот треба желно да прифаќаат зголемување на трошоците за да помогнат …