Најбезбедните професии на иднината


Иако невработеноста останува сериозен проблем за речиси сите земји во светот, одредени сектори напредуваат, се вработуваат нови кадри, но и платите растат.

Повикувајќи се на податоци на Бирото за труд статистика на САД, весникот Kiplinger претставува листа на професиите на иднината. Вреди да се напомене дека не сите од нив бараат да си финансиски или компјутерски гениј – за некои е доволно само основно образование.

1. Медицинска сестра

Вкупен број на вработени во САД: 2,737,400

Очекуван раст во следните 10 години: 26.0%

Средна годишна плата: 53 770 долари до 80 390 долари

Потребно образование: диплома

 

2. Програмер на системски софтвер

Вкупен број на вработени во САД: 392,300

Очекуван раст во следните 10 години: 32.4%

Средна годишна плата: 77 720 долари до 120 500 долари

Потребно образование: диплома

 

3. Водоводџија

Вкупен број на вработени во САД: 419,900

Очекуван раст во следните 10 години: 25.6%

Средна годишна плата: 36 050 долари до 64 790 долари

Потребно образование: средно

 

4. Оператор на градежна опрема

Вкупен број на вработени во САД: 349,100

Очекуван раст во следните 10 години: 23.5%

Средна годишна плата: 32 550 долари до 56 040 долари

Потребно образование: средно

 

5. Електричар

Вкупен број на вработени во САД: 577,000

Очекуван раст во следните 10 години: 23.2%

Средна годишна плата: 37 570 долари до 65 260 долари

Потребно образование: средно

 

6. Лакери

Вкупен број на вработени во САД: 390,500

Очекуван раст во следните 10 години: 18.5%

Средна годишна плата: 28 120 долари до 46 280 долари

Потребно образование: може дури и основно

 

 


Видете следно

Хоџа: До 31 март ќе се пролонгира рокот за откуп на уште 1 500 тони ттутун, а наскоро ќе се знае кој ќе ги купи

Рокот за откуп на тутунот ќе се пролонгира до 31 март за да се докупат …