Најдобрите дестинации за пензионирање во 2019 година


Изборот на такви дестинации е поддржан од експертите од International Living, кои веќе 30 години го објавуваат својот годишен ранг за најдобри пензионерски дестинации.

Тие го составуваат својот Годишен глобален индекс за пензионирање врз основа на бројни различни показатели кои влијаат на квалитетот на животот. Тука спаѓаат климата, локалниот животен стил, трошоците за живеење, здравствената заштита, визните барања и други документи за странски државјани.

Во изданието за 2019 година присуствуваат стари познаници, како Мексико и Коста Рика, кои остануваат меѓу омилените места за пензионирање поради неговата пристапност, топла клима и разновидни странски заедници.

Постојат земји во светот каде пензионерите живеат подобро отколку во други земји. Меѓутоа, постојат оние кои гарантираат навистина среќен и квалитетен живот за луѓето кои заминуваат од пазарот на трудот.

Сепак, некои нови места како Тајланд се наоѓаат на листата. Еве ги првите 10 за тековните 12 месеци:

10. Шпанија

9. Тајланд

8. Перу

7. Португалија

6. Колумбија

5. Малезија

4. Еквадор

3. Мексико

2. Костарика

1. Панама

 


Видете следно

Митковски: Канцерогените фискални ленти итно да се забранат како во ЕУ

Од 1 јануари годинава во Европската Унија,  стапи на сила забраната за употреба на штетната хемиска …