Најдобрите вработени не си ја сакаат работата


Најдобрите вработени не се заинтересирани за она што го прават. Најлошите пак всушност воопшто не знаат дека не работат како што треба. Ова се заклучоците од новото истражување на седиште во Вашингтон, САД, аналитичката компанија Leadership IQ, пренесува списанието “Форбс”.

Истражувањето е содржи податоци од статистиката на одделенијата за човечки ресурси во 207 фирми за посветеноста на вработените и нивното претставување во нивната работа, објаснува извршниот директор на Leadership IQ Марк Марфи. Според него, резултатите се повеќе изненадувачки.

Во 42% од компаниите вработените кои ја вршат својата работа се најлоши, и всушност се чувствуваат најмногу ангажирани во работниот процес. Во исто време, луѓето, чие претставување е на средно или високо ниво, не чувствуваат голема врска со работното место и не се особено мотивирани да одат таму секој ден.

Што се однесува до луѓето со лошо претставување, фирмите или сакаат тие да бидат продуктивни, или да ја напуштат и да најдат работа на друго место. Компаниите не сакаат да имаат заблудени службеници кои мислат дека прават многу, а всушност немаат доволно добри резултати и едноставно се вљубени во должноста која ја заземаат.

Според извршниот директор на Leadership IQ причината за овие разлики е дека многу компании не успеваат да воведат основни лекции за добро владеење. Менаџерите немаат јасни стандарди за презентација и не се доволно транспарентни во својата политика за тоа што треба да го исполнат вработените.


Видете следно

Повлечен авансот за кинеските вакцини, но договорот не е откажан

Министерството за здравство го повлекло авансот што беше уплатен за набавка на вакцини од кинескиот …