Најниска инфлација во Унгарија во последните 7 години


Унгарската инфлација го достигна најниското ниво во последните седум години – 2,8% за февруари 2013година од 3,7% во јануари 2013 година, покажуваат официјалните податоци на властите во Будимпешта.

Падот се должи на 10-процентното поевтинување на гасот и електричната енергија по наредба на владата. Во јануари потрошувачките цени се намалија за 0,1 проценти.

Унгарската централна банка ги симна каматните стапки неколку пати во последните месеци. На овој начин таа се обидуваше да ја извади европската членка од рецесијата, иако инфлацијата во минатата година беше во просек 5,7%.


Видете следно

После пет години се одржа Меѓувладината  комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка помеѓу Република Северна Македонија и Руската Федерација

Денеска во Охрид Меѓувладината  комисија за трговско-економска и научно-техничка соработка помеѓу Република Северна Македонија и …