Наредната година ќе се гради првата современа фабрика за отпад во земјава


Општините од Источниот и Североисточниот плански регион имаат шанса своите дворови да ги исчистат од ѓубре по европски терк. Современиот систем за управување со отпад или како што ја нарекуваат регионалната депонија кај светиниколското село Мечкуевци ќе почне да се гради во втората половина на 2021 година.

Ангелина Јовановиќ од канцеларијата на Министерството за животна средина за МИА вели дека и покрај актуелната ситација со пандемијата, нема застој во процедурите и подготвките за апликацијата за тендерската постапка за изградба на современиот систем за управување со отпад.

Можеби за некој е далеку 2021 година или да се чека уште една година за првата фабрика за отпад во земјава, која ќе се гради со пари од Европската Унија, но за општините од овие два региони, вработените во центрите за развој на Источниот и Североисточниот плански регион, Министерството за животна средина и просторно планирање, канцеларијата на ЕУ, како и за координаторите за овој проект воопшто не е далеку и недостижно, бидејќи заеднички мораа цели 11 години да ги изодат сите процедури, измени на закони по европски стандарди, да ги направат анализите, студии, техничките документации, тендерските постапки, за да дојдат до видливоста на овој капитален еколошки проект за двата региона.

Директорката на Центарот за развој на Источниот планскиот регион, Драгица Здравева, која е дел од самите почетоци на оваа идеја, а сега и конкретна реализација на големиот проект за МИА вели дека сè започна кон крајот на 2009 година, кога тогашните градоначалници на општините од Брегалничкиот регион зазедоа заеднички став за овој проект и потпишување меморандум, а подоцна во проектот се прклучија и општините од Кумановскиот регион.

Осумнаесетте општини и нивните граѓани, кои беа трпеливи некогаш да имаат и спротивставени ставови, а на крајот успеваа да најдат заедничко решение, сега ги чекаат над 40-те специјализирани камиони и контејнери, кои ќе ги добијат за депонирање на отпадот до современата фабрика за отпад.

Од Министерството за животна средина велат дека возилата се очекува да бидат доделени по општините во текот на јули, а за контејнерите ќе има доцнење.

Продолжува на следната страна


Видете следно

Компанијата „Новавакс” доби 1,6 милијарда долари за создавање вакцина против коронавирус од владината програма „Ворп спид”

Американската биотехнолошка компанија „Новавакс” (Novavax) од Владата на САД доби 1,6 милијарда долари за разработка …