Невработените ќе се зголемат за 13 милиони во наредните години


Во наредните години невработените во светот ќе се зголемат за уште 13 милиони луѓе, сметаат експертите на Меѓународната организација на трудот ( МОТ ). Според нив светската економија расте толку бавно што нема да може да создаде доволно работни места за намалување на невработеноста, дури и 10 години по финансиската криза.

Само во 2013 година, бројот на невработени е зголемен за пет милиони, пресметуваат социолозите, и ако светската економија не се промени, до 2018 година без работа ќе бидат околу 215 милиони луѓе, предупредуваат експертите.

Се проценува дека секоја година во светот се создаваат 40 милиони работни места, додека специјалистите кои бараат работа, се повеќе со 2,5 милиони.

Од недостатокот на работни места страдаат земјите во Европа, Источна и Јужна Азија, Африка и Мексико. Работа, како по правило, не може да се најдат за млади луѓе на возраст од 15 до 24 години, а овој тренд е изразен најмногу во Шпанија и Грција, каде што побарувачката на работа трае речиси една година.

Во економски ризик се наоѓаат и голем број работни луѓе. Околу 1,2 милијарди луѓе во светот се принудени да живеат со помалку од 2 долари на ден.

Според експертите, овие индикатори се поврзани со несигурното темпо на економски раст и постојаните ревизии (и намалување) на БДП.


Видете следно

Петнаесеттина странски медиуми акредитирани за известување од изборите

Предвремените парламентарни избори во Северна Македонија ќе ги следат новинарски екипи од петнаесеттина странски медиумски …