Невработеноста во Грција го достигна најниското ниво од 2011 година


Невработеноста во Грција достигна 17,2% во мај, најдобро ниво од 2011 година, пишува Европската унија. Ова е знак дека проблематичната економија во земјата закрепнува и покажува умерен раст.

Стапката на невработеност во септември 2013 година беше 27,8%, така што последното подобрување е значајно. Сепак, тој е над двапати повеќе од националниот просек во Европската унија и во еврозоната. До 2019 година невработеноста во еврозоната е 7,5%, а во ЕУ 6,3%. Во истиот период, невработеноста во Грција изнесуваше 17,2%, што претставува подобрување од 2 процентни поени во однос на минатата година.

Невработеноста кај младите во земјата падна на најниско ниво од почетокот на кризата на грчкиот државен долг, но повеќе од една третина од младите се без работа. Невработеноста кај младите останува висока – 33,8%, што претставува подобрување за повеќе од 5 процентни поени во однос на минатата година.

Повеќе од 400.000 квалификувани млади Грци се преселиле на работа во странство во потрага по подобра плата.


Видете следно

Средби на претседателот Пендаровски за време на учеството на форумот во Израел по повод Меѓународниот ден за сеќавање на Холокаустот

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, во рамки на учеството на форумот во Израел …