Нов финансиски центар ги привлекува парите на богатите


Швајцарија е под опсада. До 2020 година, таа ќе ја изгуби својата позиција на светската дестинација број 1 за парите на супербогатите. Нов финансиски центар ќе биде Сингапур.

Тоа го предвидува извештајот на приватната група за банкарски истражувања WealthInsight, пренесува Business Insider. Документот е детална анализа на движењето на протокот на пари на најексклузивните инвестициски клубови во светот – управувањето на статусот на елитата, семејните и multifamily канцеларии.

Според авторите во 2011 година оваа индустрија има вредност 19,3 трилиони долари. Швајцарија држела 2,8 трилиони од нив или 34%. Ова ја докажува нејзината позиција на светски центар за чување на парите на супербогатите.

Ситуацијата сепак се менува, и тоа брзо, наведуваат аналитичарите. Најбогатите бараат “потивко и осамено место” каде да го скријат својот статус. Потоа наоѓаат соодветна средина во Сингапур.

Еден од нив е ко-основачот на “Фејсбук” Едуардо Саверин, кој дури смени го американското државјанство со сингапурско, па така избегнува голем дел од даноците на приход од САД.

Во Кина и Индонезија исто така расте бројот на богатите, паралелно со проширувањето на средната класа. Но, во нив недостасува соодветна банкарска структура, која ќе се грижи за милионери и милијардери.

Сингапур има брз лет од Азија и нуди добро регулиран банкарски сектор. Освен тоа развива приватно банкарство. Во 2000 година во Сингапур имало приватни средства во банките во вредност од 50 милијарди долари. Во 2011 тоа биле 550 милијарди, пренесува manager.


Видете следно

За една недела со специјалните возила пајак се подигнати 224 возила од јавните површини

Во текот на изминатата недела (17.01 – 23.01.2020 година) со специјалните возила пајак се подигнати …