Нова бизнис зделка на Амазон за 1 милијарда долари


Amazon се стекна со стартап компанијата Twitch Interactive за приближно 970 милиони $ во готово, пишува Reuters. Зделката е дел од обидите на главниот извршен директор Џеф Безос да ги прошири активностите надвор од главната – трговија на мало.

Twitch Interactive претставува мрежа за пренос во живо на видео игри на интернет. Тоа е најголемата придобивка во 20-годишната историја на Amazon. Тоа ќе и помогне на компанијата да се натпреваруваат со Apple и Google во брзо растечки пазар на игри на интернет. Овој сегмент носи 75% од сите продажби на мобилни апликации на глобална скала.

Изворот соопштува дека во договорот има клаузули кои можат да ја зголемат неговата вредност до над 1 милијарда долари.

Концептот на младата компанија им овозможува на гледачите на “онлајн дуелите” да коментираат како меѓусебно, така и со играчите. Од своето основање пред три години, компанијата провоцира внимание како лидер во една од најбрзо растечките технолошки ниши што привлекува со себе и значителни приходи од рекламирање.

Се сметаше дека Twitch е блиску до договорот со Google, за што беа одржани и соодветните преговори. Главниот извршен директор на компанијата Емет Шиер ја мотивираше одлуката со сериозните финансиски ресурси со кои располага Amazon, искуството и капацитетот во рекламниот бизнис.

Само за јули сајтот генерирал над 55 милиони уникатни посети, а повеќе од 250 милиони посети.


Видете следно

Од утре во функција ваучерите за туризам – граѓаните заинтересирани за користење, но и исплашени од КОВИД-19

Од утре до 15 декември годинава 117.122 граѓани ќе може да ги користат ваучерите за …