Нова збирка книжевни критики и есеи „Заветни поуки“ од Васил Тоциновски


Деновиве во издание на „Академски печат“ од Скопје беше издадена збирката книжевни критики и есеи „Заветни поуки“ од проф. д-р Васил Тоциновски.

Книгата содржи 70-на книжевни осврти, обраќања и говори кон поетски и прозни остварувања од македонски и балкански автори од повеќе генерации: Стефан Марковски, Горјан Петревски, Тамара Арсовска, Вера Стојчевска Антиќ, Славчо Ковилоски, Милован Стефановски, Христо Петрески, Васил Мукаетов, Павлина Климкар-Меанџиева, Зоран Пејковски, Славомир Маринковиќ, Сања Гракалиќ Пленковиќ и други.

Најголемиот дел од освртите присутни во збирката се објавени во книжевната периодика во периодот помеѓу 2015-та и 2019-та, а голем дел од нив претставуваат предговори и поговори.

„Заветни поуки“ е деветта книга критики и есеи од проф. д-р Васил Тоциновски.

Негова прва книга од книжевната критика е „Збор на времето“ (1993).


Видете следно

Повеќето од директорите од гостиварските училишта сметаат дека има можности за физичко присуство

Во општина Гостивар има можности за почеток на учебната година со физичко присуство на учениците …