Општина Чаир се збратими со Градот Стаунтон во САД


Градоначалникот на Општина Чаир Висар Ганиу преку неговата официјална страна од Соединетите Американски Држави да ја сподели со граѓаните веста за збратимувањето на Општина Чаир и Градот Стаунтон на државата Вирџинија. На посебната седница на Собранието на Градот Стаунтон организирано во чест на посетата на Градоначалникот Ганиу се усвои резолуцијата за официјалното започнување на нашата соработка. Значењето на овој настан консистира со продлабочувањето на пријателството на американскиот народ.

Делегацијата која ја предводеше Градоначалникот на Оптина Чаир го одбра Градот Стаунтон бидејќи тоа е родното место на претседателот Woodrow Wilson , еден од најзначајните личности на американската политика кој се бореше за правата на помалите држави на Балканот. По повој овој настан, Ганиу им се заблагодари на советниците на Градот Стаунтон, во името на граѓаните на Општина Чаир. Дел од делегацијата беа: директорот на Институтот за Албански и Протестански Студии – David Hosalflook, познатиот публицист Емин Аземи и секретарот на Општина Чаир Недим Рама.

Истотака, ве известуваме дека на 21 Ноември една делегација од Градот Стаунтон ќе ја посети Општина Чаир, при што ќе се постави неговата статуата на Претседателот Wilson во знак на благодарност и почит кон неговата личност и неговото дело.


Видете следно

Владата ја одржа 58-та седница

Владата на Република Северна Македонија на денешната 58-ма седница ги разгледа и ги усвои Протоколот …