Општините во Босна полека го укинуваат финансирањето на партии од буџетот: Парите се насочуваат кон децата болни од рак


Првиот потег беше потегнат од Зеница. Инаку уште пред две години, Градскиот совет и Градоначалник, Фуад Касумовиќ се одлучија да го повлечат финансирањето на политичките партии.

Пред неколку дена, медиумите одекнаа со веста за намерата на општина Долљи Вакуф да го запре финансирањето на политичките партии од буџетот наменети за тоа и да се пренасочат средствата за стипендии за студентите.

Градоначалникот на Хусо Сушич изјави дека финансирањето со буџетни пари се очекува да заврши следниот месец.

Амра Бабиќ, раководителот на Високо, преку Фејсбук ја извести јавноста дека од денеска, поголемиот дел од средствата за финансирање на политичките партии на буџетот на општината се насочени кон децата болни од рак.

“Ова значи дека политичарите конечно сфатиле во каква тешка ситуација се голем дел од луѓето, особено родителите на тешко болните деца. Драго ми е што нашата иницијатива вроди со плод, а се надевам ќе ги отвори сите очи и се надевам дека сите општини ќе го прекинат финансирањето на политичките партии и ресурси и ќе се фокусираат за лекување на нашите најмлади граѓани“, изјави една од активистките на Тузла, Индира Мујкич за порталот БУКА.


Видете следно

Царовска: Се подготвуваме да отвориме Ресурсен центар за креирање на родово одговорни политики и буџетирање

Владина делегација од Република Северна Македонија присуствуваше на тридневната студиска програма за родово одговорно буџетирање, …