Oткупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 5.9 % во однос на истиот период од претходната година


Според податоците на Државниот завод за статистика, во првото тримесечје од 2019 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 5.9 % во однос на истиот период од претходната година.

Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано зголемување за 12.5 %, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство е забележано намалување за 8.9 %.

Зголемување на откупот и продажбата на земјоделски производи е забележано кај: житата, индустриските растенија, градинарските растенија, овошјето, млекото и рибата, а намалување е забележано кај: фуражните растенија, алкохолните пијалаци, добитокот, живината и јајцата и млечните производи.

Месечната дистрибуција на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи покажува зголемување во месец февруари, додека во јануари и март е забележано намалување на вредноста на откупот и продажбата на земјоделски производи.


Видете следно

Градот Скопје денеска го затвора јавниот повик за субвенционирање на купувањето велосипеди за 2019 година

Градот Скопје ги информира граѓаните дека денеска го затвора јавниот повик за субвенционирање на купувањето …