Фото: Ројтерс

Ова е листа со најмоќните пасоши во светот: Еве на која позиција се наоѓа македонскиот


Најсилниот пасош во светот во моментот е на Јапонците, чии сопственици можат слободно да патуваат во 191 земја во светот, додека македонскиот е на 47-то место.

Што се однесува до пасошите на земјите од регионот, Србија е на 40-то Хрватска е на 19-то место, а Босна и Херцеговина на 52-то место според индексот на компанијата „Хенли и Партнерс“ за оваа година.

По јапонскиот пасош, најсилен е Сингапур (190 дестинации), потоа Јужна Кореја и Германски (189).

На четвртото место се Италија, Финска, Шпанија и Луксембург со 188 неограничени патни дестинации, а на петтото место се данските и австриските пасоши (187).

Шесто по сила се шведски, француски, португалски, холандски и ирски пасоши од 186 држави до кои е можно да патуваат без виза, а потоа на седмото место го делат Швајцарија, Америка, Британија, Норвешка и Белгија (185).

На осмото место се наоѓаат грчките, ново зеландскиот, и чешките пасоши (184), а на деветтото место се Канада и Австралија (183). Осамен на десеттото место е унгарскиот пасош (181), кој ги заокружува десетте најсилни во светот.

Целата табела можете да ја видите овде.


Видете следно

Кордалов за МИА за темата образование: Дигитализацијата е од интерес на секого

Образовните институции имаа доволно време да дејствуваат и да преземат конкретни мерки и чекори кои …