Ова се ТРИ ГРУПИ НА РАБОТНИЦИ во кои најмногу отпуштања се должат на корона кризата


Најголемите жртви на корона криза на пазарот на трудот се привремените вработени, сезонските работници и случајните работници, покажува новата анализа на Евростат.

Во ЕУ, според податоците објавени од Евростат, на крајот на вториот квартал од оваа година имало околу 19,2 милиони привремени вработени во возрасната група од 20 до 64 години, додека на крајот на минатата година имало 22,2 милиони, пишува хрватскиот портал Индекс.

Ова значи дека во првата половина на оваа година, бројот на привремени вработени во ЕУ се намалил за околу три милиони или повеќе од 13 проценти. Уделот на вработените на определено време во вкупниот број на вработени исто така падна, од 11,6 проценти на крајот на минатата година – пред избувнувањето на корона кризата – на 10,2 проценти во средината на оваа година, по пролетната блокада.

Во исто време, стапката на невработеност во ЕУ порасна од 6,5 проценти, колку што беше на крајот на 2019 година, на 7,1 процент на крајот на јуни оваа година. Намалувањето на бројот на привремени вработени, може да се заклучи од податоците на Евростат, е главниот генератор на растот на невработеноста во кризата.

Корона кризата најмногу ги погоди младите работници. Според Евростат, младите се особено погодени од промените што ги донесе пандемијата на коронавирусот на пазарот на трудот. Како и да е, повеќето од нив работеа со скратено работно време, а кризата доведе до значителен пад на учеството на младите работници меѓу вработените со скратено работно време.


Видете следно

Најмалку 10 компании заинтересирани за ТЕЦ Неготино

Најмалку 10 компании се заинтересирани за ТЕЦ Неготино, но физибилити студијата, која се очекува да …