Оваа држава е новиот економски гигант во Европа


После неколку години не можејќи да се гордееме против економскиот гигант Германија, Франција конечно има за што да се пофали, пишува Блумберг. Втората најголема економија во еврозоната е пред својот сосед и регионот како целина, во време кога ситуацијата е тешка поради трговската војна и послабата светска економија.

Дел од успехот се должи на навремено намалување на даноците и послабата потреба за потпора на извозот, но и на првите резултати од реформите на претседателот Емануел Макрон, насочени кон долгорочен раст. Доказ дека причините не се само во навременото намалување на даноците, се силните деловни инвестиции и зголеменото вработување по промените во законодавството на трудот.

Темпото на создавање работни места е толку брзо што економистите не можат да го објаснат, а главниот економист на централната банка го нарече „импресивно“. Заживувањето на француската економија доаѓа во време кога Германија оди на рецесија.

Франција пријави раст во третиот квартал – 0,3 проценти, при што домашната побарувачка е клучен двигател. Земјата привлекува и повеќе странски инвестиции. Се разбира, Франција има долг пат, пред да ја надмине Германија по голем број индикатори. Огромниот и скап јавен сектор значи дека земјата троши 56 проценти од БДП на администрацијата, споредено со 45 проценти во Германија. Покрај тоа, невработеноста може да падне, но сепак е двојно поголема во Германија.


Видете следно

Д-р Филип Станковиќ: Иднината на тутунската индустрија се темели на иновација, висока транспарентност во научните истражувања и отвореност за соработка

Македонскиот научник д-р Филип Станковиќ од Скопје е еден од 430-те научници во Филип Морис …