Овој човек прави по 4 милиони долари годишно од YouTube


Феликс Келберг, шведскиот YouTube феномен повеќе познат како PewDiePie, заработува околу 4 милиони долари годишно од продажба на реклами, според Wall Street Journal.

Поголем дел од приходите на Келберг имаат чист профит, и доаѓа од зачленетите 27.8 милиони луѓе на неговиот YouTube канал. Минатата година каналот на Келберг PewDiePie стана најмногу гледан онлајн видео сервис на Google, при што ги претекна One Direction и Miley Cyrus.

Од минатиот јули наваму, тој тројно го зголеми бројот на претплатници. Келберг е познат најмногу по тоа што пушта видеа во кои игра одредени видео игри додека раскажува на гледачите. Тој го создал каналот во август 2009 година.

PewDiePie е партнер на Maker studios, која беше купена од Walt Disney во март во вредност од скоро 1 милијарда долари.

Келберг учел во колеџ во Гетеборг, и во одредена фаза од животот бил продавач на хотдогот, пред да го почне бизнисот.

Најпопуларното видео во неговиот канал носи име „A Funny Montage” има над 51 милиони прегледи од 4 јуни 2013.


Видете следно

Кварталниот извештај на Тесла може да му донесе уште седум милијарди долари на Маск

Кварталниот извештај на компанијата Тесла, кој ќе биде објавен подоцна денеска, може да му донесе …