Овој соларен мобилен дом работи без гориво – без да платите долар, може да патувате низ целиот свет


Можете ли да замислите да патувате насекаде каде што сакате, без да платите еден долар?

Шасијата на Iveco Daily Electric е нешто што досега не сме го виделе, а таа е создадена од компанијата RV Company Dethleffs. Во автомобилот има инсталирани соларни панели на покривот и на страните, што е вкупно 334 квадратни метри соларни панели, кои можат да испорачаат до 3.000 вати енергија.

Наместо станица за полнење, таа располага со батерија со накис-никел-хлорид од 228 А, со сите фитинзи во внатрешноста потребна за околу 1.500 полнења или околу 250.000 км.

Оваа соларна куќа на тркала е исто така е-дом, со паметни прозорци, одличен систем за греење и технологија за помош при возачот.

“Е-дом користи производи од Victron Energy, вклучувајќи ги и контролорите за полнење, инвертер / полнач за електрична струја и полнење на литиумските батерии, помошни уреди и DC-DC конвертор за снабдување на батерии за телефони, лаптопи и слично.

Мобилната куќа, исто така, има елегантен и модерен дизајн; кружна безжична станица за полнење; инфрацрвени грејни тела на внатрешни подови, мебел и ѕидови; систем за загревање и ладење.

Управниот директор на Детлеф, Александар Леополд, изјави:

“Dethleffs знаат дека тоа значи многу повеќе отколку само да се стави каросерија на електрично управувана шасија. Со спроведување на целосно електричен погон има многу предизвици и еднакви можности за целото возило“.


Видете следно

Шестата генерација на Opel Corsa вози на струја

  Opel вози електрично. Со новата шеста генерација на Corsa, германскиот производител на автомобили првпат …