Питер Шиф: Светот ќе се откаже од доларот!


Во догледна иднина, ќе видиме пазар на благородни метали, споредлив со оној забележан во 70-тите години на минатиот век, рече финансиерот Питер Шиф за време на вебинарот на Градското собрание на „Endeavour Silver Town Hall“. Причината за ова, рече тој, е што светот ќе му сврти грб на доларот како резервна валута.

Тој верува дека пред девет години имало врв на цените на благородните метали затоа што Федералните резерви го убедиле светот дека „може да го стори невозможното“.

Според финансиерот, крајно задолжената економија не може да издржи ниту каматна стапка од 2,5%.

„Тоа е проблемот“, рече Шиф. „Федералните резерви создаваат лажно закрепнување со искористување на сите со многу голем долг што не можат да го поднесат. Вие не можете да ја стимулирате економијата, а потоа да ги отстраните стимулациите“.

Така, при избувнувањето на пандемијата на коронавирусите, централната банка беше принудена да ги намали каматните стапки директно на 0% и да започне со квантитативно олеснување на бесконечноста. Затоа, според Шиф, никој повеќе нема да верува во нејзините магични способности.

Тој исто така потсети дека во 1980 година, под водство на Пол Вокер, Федералните резерви ја запреа инфлацијата со зголемување на основната каматна стапка на 20%. „Денес, економијата не може да издржи ниту каматна стапка од 2%, и тоа го докажа. Како повторно ќе ја зголемат на 20%?“, прашува реторички Шиф.


Видете следно

Промени во пакетот мерки за економска помош на Американците

 Американскиот претседател, Џо Бајден, се согласи да ја корегира „сигурноста” на исплата на 1.400 долари …