Питер Шиф за Економист: Најверојатно сценарио е хиперинфлација


Федералните резерви и Европската централна банка ги повторуваат грешките што ги направија во 2008 година. Денес, ги гледаме истите политики што доведоа до голема рецесија кои создадоа „економски раст“ со надувување на балони во последните дванаесет години, вели експертот за финансии Питер Шиф.

„Ако има нешто што се шири побрзо во земјата од коронавирус, тоа е економска неписменост и дезинформација“, рече тој. „Таа е насекаде. Најдобра заштита е едноставно да ги исклучите ТВ-телевизорите“.

Шиф беше меѓу луѓето кои ја предвидоа следната доза на квантитативно олеснување, во која Федералните резерви се втурнаа уште минатата есен, а на 23 март кога му беше роденден на финансиерот, централната банка го започна она што го нарекува „квантитативно олеснување на бесконечноста. “. Исходот, според него, ќе биде уште потешка криза од онаа за која бевме сведоци во 2008 година.

Во исто време, вбризгувањето огромни количини на новопечатени пари во економиите ќе направи само една работа. „Ние ќе го ослободиме инфлациското цунами“, рече Шиф. „Нешто полошо отколку што ќе ги загубиме парите ќе се случи. Дали знаете што е тоа? Се работи за пари, но губење на нивната куповна моќ. Хиперинфлацијата се претвори од најлошото сценарио во најверојатно сценарио. ”

Дејството на централните банки ја влошува состојбата на економијата, вели експертот.

Тој повторно потсети дека пандемијата на коронавирус е едноставно причина за пукање на меурчето, при што пазарот слабееше добро пред да се појави. Самите балони беа директен резултат на политиките на водечките светски централни банки во последните десет години.

„Секој сака да се врати во нормала пред да го слушнеме зборот коронавирус“, рече Шиф. “Но, тогаш не бевме во нормална околина. Економијата беше болна пред да нè зарази вирусот. Таа страда од балони. Нема ништо нормално во нив. И проблемот со нивното пукање е дека кога тоа ќе се случи, балоните нема да бидат повторно надуени. Потребни ви се нови, поголеми меури. Тоа е она што ги прави Федералните резерви “.

Берзата ќе пропадне, а златото лесно може да ја надмине цената од 2.000 американски долари, рече експертот.

Според него, централната банка е причина за меурот „Насдак“ – меур од точка што пукна во 2000 година, а потоа создава уште поголем меур на имотот што пукна на крајот на последната деценија, кој експлодираше во 2008 година. „После тоа, разгореа балоните во сите сектори. Па, откако сè денес е балонизирано, што останува од инфлацијата на Федералните резерви? Ова е крајот“, вели експертот.


Видете следно

Европа и Централна Азија – Северна Македонија: здравствени системи, социјална заштита, и поддршка за бизниси од клучно значење за заштита на животите и егзистенцијата

Одлучувачки мерки, кои ќе стават приоритет на инвестициите во здравствените системи и обезбедување на соодветна …