Почнува ли ерата на “пост смартфон”?


На саемот за електроника во Лас Вегас француската Parrot и јужнокорејската Moneual претставија систем за комуникација со кондензирани растенија. Сензорот реагира на траги од влажност, осветлување и температура и преку системот за консултации крева тревога на Smartphones, кога растението има потреба од нешто.

Лиза Хатчисон од LG Electronics вели дека “Можете да го контролирате вашиот живот со паметен телефон”.

Преку конкретна апликација симната на телефонот, можете далечински да го вклучите аспираторот или машината за перење, како и да го проследите преостанатото време за подготовка на печеното.

Ладилникот со екран на допир на вратата посочува што да купиме или соопштува на кои производи им истекува рокот на траење. Американската Whirpool покажува апарати за домаќинство контролирани од далечина или известување по SMS за извршената задача.

“Не е потребно да сте пријатели на” Фејсбук “со фрижидер, но тоа ја поедноставува неговата употреба”, вели Стерлинг, претставник на компанијата.

Ingersoll Rand се интересира повеќе од термостати, брави и светла, но принципот е ист: “Телефонот е вашето далечинско управување”, вели Мет Макговрон, маркетинг директор. На крајот на краиштата “се ќе биде поврзано”, прогнозира тој. “Со усвојувањето на паметните телефони и на широкопојасен интернет, инфраструктурата за тоа е подготвена”.

Автомобилскиот снабдувач Delphi го покажува од своја страна уредот за проверка на локацијата и движењето на автомобилот, но и започнува со загревање во најстудените денови преку мобилна апликација.

Дали ќе бидат апарати за домаќинство, автомобили или ориентирани кон здравјето уреди кои ја мерат тежината, крвниот притисок или шеќерот во крвта, голем број на производи, претставени во салонот, одат со специјална апликација која овозможува пристап и собирање и чување на податоци на интернет. Многу излагачи покажуваат само такви апликации.

Сопствениците на двете најголеми мобилни оперативни системи, Apple и Android на Google, одамна ја разбрале важноста на создавањето на “екосистем” на бројни квалитетни апликации, за да ги задржат своите клиенти.

Но сега и другите сектори се инспирирани. Автомобилските производители Ford и General Motors објавија лансирање на програми за поддршка на програмерите кои ќе креираат апликации кои се компатибилни со нивните автомобили.

До пред неколку години сето ова звучеше како некој филм од научната фантастика, но денес сето ова станува реалност


Видете следно

Србија договори потпишување на меморандум со Грција за влез на патници

Министерката за туризам на Република Србија Татјана Матиќ и министерот за туризам на Република Грција, …