Поминуваме 2 милијарди минути во Skypе на ден


Корисниците на комуникациската платформа Skype поминуваат вкупно по 2 милијарди минути во системот. Оваа импресивна статистика беше објавенa од софтверскиот гигант Microsoft, кој во 2011 година го купи Skype за 8,5 милијарди долари, потсетуваат од технолошкиот сајт Еweek.com.

Во овие 2 милијарди минути, кои се изедначуваат грубо на цели 3805 години, потрошувачите комуницираат едни со други, си пишуваат во разговорот, разговараат преку интернет телефонија (VоIP) и одржуваат дури и видео повици.

Во последните години платформата еволуираше, па одговори на новите очекувања на потрошувачите. Така на пример пренасочувањето на голем дел од луѓето кон социјалните мрежи принуди сопственост на Microsoft платформата да ги вгради новите социјални функционалности и да создаде партнерски односи со Facebook.

Microsoft се обидува да пренесе корисниците на својата разговор услуга Messenger кон Skype. Ова лето се очекува популарната платформа да биде поврзана со Lync – комуникациска услуга за бизнис клиентите на Microsoft.


Видете следно

Хоџа: До 31 март ќе се пролонгира рокот за откуп на уште 1 500 тони ттутун, а наскоро ќе се знае кој ќе ги купи

Рокот за откуп на тутунот ќе се пролонгира до 31 март за да се докупат …