Продаваат 8 милиони акции на Манчестер Јунајтед


Фамилијата Глејзер ќе се раздели со 8 милиони акции или 5% од капиталот на фудбалскиот тим Манчестер Јунајтед, пишува Financial Times.

Имајќи ја предвид цената на акциите на клубот при затворањето на вчерашната трговија – 19,31 долари за готово, сопствениците ќе заработат средства во вредност од околу 154 милиони долари (91 милиони фунти). Одлуката до голем степен е оправдана на позадината на поскапените партиции и договорот за 750 милиони фунти (75 милиони годишно во следната деценија) со гигантите во спортската опрема Adidas.

Во зависност од побарувачката, можат да бидат понудени уште 1,2 милиони хартии од вредност, со вели во соопштението на Јунајтед. Ако намерите се реализираат во целост, фамилијата ќе остане со под 82% од сопственоста, но пак ликвидноста на позицијата ќе се зголеми, што е добра вест за инвеститорите.

Прогнозата за приходите за финансиската година што завршува на крајот на јуни беше надуена до меѓу 429 и 434 милиони фунти, но пак очекувањата за добивка се намалени до 128-130 милиони фунти.

Клубот соопшти дека во следната сезона ќе ги зголеми оперативните трошоци со речиси 20% до 373 милиони фунти. Финансиските трошоци се 28,5 милиони фунти, а капиталните – 79 милиони.

 


Видете следно

Постапки против 20 лица во Битола заради прекршување на полицискиот час

Основното јавно обвинителство Битола денеска до Основниот суд Битола поднесе предлози за определување казнени налози …