Продажбата на најголемиот светски пазар на автомобили е намалена за 8% во 2019 година


Продажбата на нови автомобили во Кина, најголемиот пазар во светот, продолжува да опаѓа.

Пазарот на автомобили во Кина се намалува втора година по ред, покажуваат податоците на кинеската асоцијација на производители на автомобили. Вкупната продажба падна за 8,2 проценти на нешто помалку од 25,8 милиони во 2019 година. Во 2018 година, тие опаднаа за 3 проценти, што е прв пад од 1990-тите.

Во декември 2019 година падот беше 0,1 процент, што значи дека последниот месец од минатата година беше 18-та последователна контракција.

Прогнозите за оваа година се малку подобри, но аналитичарите очекуваат нов пад од 2%.

Продажбата на електрични и хибридни возила исто така се намали – за 4% на 1,21 милиони. Пекинг сака автомобилите со овој вид погон да бидат одговорни за една петтина од продажбата во 2025 година, но во исто време да ги намалат субвенциите за нивно купување.


Видете следно

Неколку факти кои покажуваат колку е навистина богат Марк Цукерберг

Нето-вредноста на Марк Закерберг падна за скоро 10 милијарди американски долари за само една недела …