Промоција на книгата „Медиумскиот егзил на книжевноста во македонската култура“ од Александра Јуруковска во Струмица


Во сабота, 13 јули 2019 година, со почеток во 20:00 часот, во Jazz club „ДЕПО“ во Струмица, ќе се одржи промоција на книгата од областа на медиумите и книжевноста „Медиумскиот егзил на книжевноста во македонската култура“ од м-р Александра Јуруковска. Промотори на книгата ќе бидат проф. д-р Александар Прокопиев  и Митко Гогов.

„Медиумскиот егзил на книжевноста во македонската култура“ е компаративно-интермедијална анализа за третманот на книжевноста во неколку македонски медиуми. Истражувањата се насочени кон македонските состојби во контекст на светските тенденции, повремено споредени и со регионалните текови.

Здружението за развој на културата и заштита на културното наследство „Контекст -Струмица“ заедно со авторката предвидудуваат во една неформална атмосфера интерактивна промоција во која секој од присутните може да се вклучи со сопствено видување, како и ангажман во она што претставуваат медиумите во денешно време, наспроти старите форми на издаваштво и нивната дигитализација.

„Контекст – Струмица“ промоцијата ја реализира во соработка со општина Струмица и издавачката куќа Авант Прес од Скопје.


Видете следно

Повеќе од едно на секои шест млади лица останало без работа поради КОВИД-19

Повеќе од едно на секои шест млади лица престанало да работи по започнувањето на пандемијата …