Breaking News

Прва Академија на Црвениот крст за дисеминатори за Меѓународно хуманитарно право


Црвениот крст на Република Северна Македонија во рамки на програмата за промоција на Меѓународното хуманитарно право од денеска до 21 декември ја организира првата Академија за дисеминатори за Меѓународното хуманитарно право со поддршка од Меѓународниот комитет на Црвен крст.


Како што е најавено, настанот ќе го отворат претседателот на државата Стево Пендаровски и генералниот секретар на Црвениот крст на РСМ Саит Саити.


-Почитувањето на Меѓународното хуманитарно право спасува животи, го намалува човечкото страдање и обезбедува заштита на човековото достоинство. МХП е збир од правила кои се обидуваат од хуманитарни причини да ги ограничат ефектите од вооружениот конфликт врз луѓето и објектите, наведуваат организаторите

Академијата претставува базична тридневна обука наменета за студенти од областа на безбедноста, правото и воените науки. вг/мд/