Роботот Софија го продаде првото уметничко дело за 688.888 американски долари


Познатиот робот на компанијата „Хенсон Роботикс“, кој може да зборува, пее, препознава луѓе и многу повеќе, го направи првото дигитално уметничко дело што беше продадено на аукција за вртоглава сума.

Роботот Софија, креација на Хансон Роботикс, компанија која може да зборува, да се шегува, да пее, да препознава луѓе, па дури и да создава уметнички дела, предизвика бура во светот на уметноста кога дигиталното дело што го создаде го продаде на аукција за неверојатни долари 700.000 или поточно 688.888 американски долари, но во форма на таканаречен незаменлив токен (NFT).

Станува збор за дигитално дело што Софија го создаде по соработката со италијанскиот сликар Андреа Бонацет. Делото е, всушност, дигитален видео клип кој трае 12 секунди и покажува како портретот на Бонацет еволуира во дигиталната слика на Софија.

Софија, како што е најавено, ќе продолжи да „слика“, а следниот чекор во нејзината кариера може да се направи во светот на музиката.


Видете следно

Милиони корисници со проблеми при пристапувањето кон мрежите Фејсбук и Инстаграм

Фејсбук и Инстаграм не работеа синоќа, а утрово, корисници во дел од светот соопштија дека …