Русија ја забрани продажбата на паметни телефони без руски софтвер


Закон со кој се забранува продажба на паметни телефони и компјутери кои не се опремени со претходно инсталиран руски софтвер или апликации, стапува на сила во Русија.

Актот беше претставен од страна на властите како средство за поттикнување на руските технолошки компании против странската конкуренција.

Според текстот, корисникот треба да може да користи одредени видови на технолошки производи со претходно инсталирани руски програми. За владата се вели дека составува список на уреди што ги почитуваат законите кои треба да вклучуваат телефони, компјутери и паметни телевизори. Владата, исто така, ќе состави список со апликации што треба да се пре-инсталираат од производителот.

Во Русија, законот е познат како „закон против Apple“, бидејќи американскиот производител секогаш одбивал да пре-инсталира апликации на своите уреди што не се негови.Видете следно

ФИТР препознаен како успешен модел – поднесена иницијатива да се преслика на регионално ниво

Фондот за иновации и технолошки развој на РСМ е препознаен како успешен пример во студијата …