S & P предупреди дека кризата во Европа не е завршена


Меѓународната агенцја за рејтинг Standard & Poor’s (S & P) денеска предупреди дека кризата во еврозоната влегува во „напорна фаза на слаб економски раст”, што, според неа, е нова фаза од економската криза во регионот.

Предупредувањето доаѓа на позадината на изнесените нови податоци кои покажаа забавување во приватниот сектор во Франција во октомври. PMI индексот на Markit за Франција забележа пад од 48.4 до 48.0 поени за септември. Тоа беше најниско ниво од февруари. Вредноста е под 50 и тоа е индикација за намалување на активноста во дадениот сектор.

Вестите за еврозоната во општ план беа подобрени, така што PMI индексот беше повисок од очекуваниот, искачувајќи се на 52.2 во октомври, во споредба со 52.0 во септември. Во последните месеци, Франција е класифицирана како „болниот човек” на еврозоната. БДП-то на земјата не забележа раст за вториот квартал, откако беше во застој и се очекува да порасне едвај со 0,2% во третиот квартал, според Централната банка на Франција.

„Сметаме дека проблемите на еврозоната се уште не се дозволени”, вели Мориц Кремер, кредитен аналитичар во Standard & Poor’s.

Други податоци од Markit покажаа дека приватниот сектор во Германија бележи раст, што нуди малку надеж по серијата разочарувачки податоци за најголемата економија во еврозоната.

PMI индексот за Германија за месец октомври се зголемува до 54.3, во споредба со 54.1 во претходниот месец. Претходно овој месец S & P ги ревидираше изгледите за долгорочниот рејтинг на Франција до негативен и го намали рејтингот на Финска до ‘AA +’. Така единствените земји со ‘AAA’ рејтинг во еврозоната останаа Луксембург и Германија.

 Видете следно

За една недела ОТСТРАНЕТИ 218 НЕПРОПИСНО ПАРКИРАНИ ВОЗИЛА ОД ЈАВНИТЕ ПОВРШИНИ

Во текот на изминатата недела (14.02 – 20.02.2020 година) со специјалните возила пајак се подигнати …