САД ќе почнат да доставуваат лекови со дронови


Бентонвил, 14 септември 2020 (МИА) – Градот Бентонвил ќе започне пилот проект за снабдување со лекови и медински помагала со користење беспилотни летала. Станува збор за заеднички проект на компаниите „Волмарт” и „Зиплајн”, објави веб-страницата „The Verge”.

Претходно оваа година „Зиплајн” соопшти дека соработува со болница во Северна Каролина за бесконтактно снабдување со медицински материјали и опрема за лична заштита. Првиот национален систем за испорака со беспилотни летала на „Зиплајн” започна во 2016 година, кога требаше да биде доставена крвна плазма на пациентите во оддалечените области на Руанда.


Специјалните беспилотни летала можат да доставуваат лекови за помалку од еден час по нарачката, а системот ќе работи во радиус од 80 километри од продавницата.

Според компанијата „Зиплајн”, овој проект ќе биде важен чекор кон употребата на беспилотни летала за трговците во САД. Партнерството со „Волмарт”, со седиште во Бентонвил, е првиот чекор кон потенцијалните операции на национално ниво во САД. Пробниот период на овој систем ќе започне на почетокот на следната година.


Видете следно

Најистакнат општествено одговорен проект во високото образование – аплицирајте за стипендија и студирајте на МБУ!

Доколку имате остварено добар успех во средното образование, а сé уште не сте решиле каде …