Samsung vs. Apple


Патентот на американскиот технолошки гигант Apple за функцијата на екранот на допир, кој овозможува да се зголемува или намалува со помош на прстите, е прогласен за неважечки.

Патентот е еден од оние врз основа на кои судот во Калифорнија одлучи во август дека Samsung мора да плати парична казна од $ 1,05 милијарди за копирање на некои елементи од iPhone и iPad.

Останува судијата да се изјасни за случајот. Во документот, поднесен од Samsung, со претходно решение на Американската патент служба гласи дека гестот “допирање со прсти за зумиране” не е доволно оригинален, за да биде даден патент на Apple.


Видете следно

„Алибаба” казнета со 2,8 милијарди долари поради монополско работење

Кинескиот трговски гигант Алибаба е казнет со 2,8 милијарди долари поради монополска активност. Кинеските власти …