Се огласи и Вучиќ: Еве што порача во врска недобиениот датум за преговори со ЕУ


Српскиот претседател, Александар Вучиќ, изјави денеска дека му е многу жал што ЕУ не им дала на Албанија и Северна Македонија датум за почеток на преговорите и дека не е фер кон тие земји и нивните граѓани.

– Сметам дека е нефер и кон Тирана и кон Скопје, како и кон граѓаните и луѓето што ги водат тие земји. Тие ќе имаат искрен пријател во Србија и ќе ја подобриме соработката со нив и сакам да објавам дека ќе имаме важна (29 јуни) видео конференција со премиерите (Зоран) Заев и (Еди) Рама, рече Вучиќ.


Тој додаде дека соработката со овие земји ќе расте и дека во рамките на регионалната иницијатива, која некои ја нарекуваат Мини Шенген, ќе продолжи да ги подобрува односите.

– Верувам дека ќе донесеме конечни одлуки за заедничко дејствување против природни катастрофи и катастрофи и дека заеднички ќе обезбедиме што побрз проток на стоки, капитал, луѓе и услуги, и преку фитосанитарни и ветеринарни инспекции на граничните премини и други модалитети.

Вучиќ рече дека системот на работни дозволи е од големо значење и дека оние кои добиле дозвола на територијата на една земја ќе имаат дозвола за секоја од земјите, што е од голема важност за забрзување на протокот на луѓе во регионот и обезбедуваат сè повеќе исчезнати работна сила за Србија.

– На граѓаните на Северна Македонија и Албанија им посакувам се најдобро и сигурен сум дека и тие, како нас, ќе го продолжат својот европски пат, но ние добро ја разбравме пораката дека мора да градиме поблиски односи и да станеме посилни и да не очекуваме ништо од никого но ние веруваме во себе и ги туркаме нашите земји напред, нагласи Вучиќ. зш/

Белград, 24 јуни 2021 (МИА)


Видете следно

Пратениците на одмор, локалните избори ќе се распишат на 6 август

Пратениците се на годишен одмор. Претседателот на Собранието Талат Џафери локалните избори ќе ги распише …