Северна Кореја дава за изнајмување 15 хектари земјоделско земјиште


Северна Кореја изјавила интерес за давање под закуп на земјоделско земјиште во износ од меѓу 10 и 15 хектари. Станува збор за нивите во регионот Амур, соопштува ТАСС.

Сеуште не се јасни параметрите на предлогот од страна на Пјонгјанг, но се очекува условот да биде на неа да се одгледуваат земјоделски култури.

Експертите велат дека веќе има инвеститори од Русија, кои пројавиле интерес за површините. Тие сепак се уште чекаат да станат јасни услови за тоа.

На крајот на септември Северна Кореја предложи на Јужна Кореја да се обединат во форма на конфедерација. Тоа го потврди министерот за надворешни работи на земјата Су-јон за време на Генералното собрание на ОН. Според неговите зборови тоа е единствената можност за соживот меѓу двете држави.


Видете следно

Агенцијата за храна и ветеринарство донесе Решение за воведување на заштитни, контролни и дополнителни мерки

Агенцијата за храна и ветеринарство донесе Решение за воведување на заштитни, контролни и дополнителни мерки, …