SG: Австралискиот долар може да поевтини со 25% до 2016 година


Падот на цените на суровините и стеснувањето на каматните услови може да доведат до сериозно поевтинување на австралискиот долар, кој ќе изгуби една четвртина од вредноста до 2016 година, според аналитичарите од Societe Generale.

“Ако САД започне контракција на монетарната политика и во Кина продолжат да опаѓаат цените на суровините, австралискиот долар ќе поевтини” според Кит Џекс, монетарен стратег во француската банка.

Намалувањето од 25% во австралискиот однос на американскиот долар би го одвел до нивоа на трговија од 0.72 американски центи, се вели уште во анализата на банката.


Видете следно

Претседателот Пендаровски се обрати на отворањето на форумот на поранешни алумни на Маршал центарот

Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски денеска во Охрид се обрати на отворањето на …