Шефот на Бундесбанк: Франција и Италија се претвораат во проблематичните деца на еврозоната


Претседателот на Бундесбанк и член на Европската централна банка Јенс Вајдман ги повика владите во еврозоната да го извршуваат спроведувањето на структурни реформи и истакна дека политиките на централните банкари се покажаа неуспешни за надминување на должничката криза во регионот.

Зборувајќи синоќа пред претприемачите во германскиот град Билефелд, Вајдман додаде дека некои политики на ЕЦБ ги достигнаа границите на својот мандат и ја опиша како спорна одлуката на Централната банка да започне програма за купување на обезбедени хартии од вредност (т.н.. ABS вредност).

„Монетарната политика ги достигна границите на својот мандат. Клучот за одржливо надминување на кризата во еврозоната е во рацете на европските политичари, а не кај централните банкари”, рече шефот на Бундесбанк.

Тој предупреди дека сегашното олеснување на монетарната политика ќе послужи само за промовирање на владите да ги забават напорите за спроведување на неопходните реформи.

„Мерките за реорганизација го имаат истиот ефект како пенкилерот: Тие се справуваат само со симптомите, но не и со основните причини и имаат несакани ефекти”, посочи Вајдман.

Тој ги издвојува Франција и Италија, како и други конкретни извори за загриженост, велејќи дека мачните француски и италијански реформи се повеќе стануваат најпроблематичните деца на еврозоната.

Во исто време Јенс Вајдман предупреди целосно отворено дека неспособноста на Европската комисија да го отфрли нацрт-буџетот на Франција за 2015-та година, ќе ја оштети силно довербата кон фискалниот пакт на ЕУ.

 


Видете следно

МТСП: Од понеделник почнува етапната исплата на септемвриските пензии

Oд понеделник 28.09.2020 година, почнува етапната исплата на септемвриските пензии. Министерството за труд и социјална …