Шекеринска од „Europa Connectivity Forum” во Брисел: Храбрите политички потези и домашните реформи водат до НАТО и ЕУ  


Влијанието на храбрите политички одлуки врз големите, сеизмички промени во општествата, како и поврзаноста на нашата држава и регионот со Европа и Евроазија беа темите на кои се осврна министерката за одбрана, Радмила Шекеринска на денешниот панел насловен „Геополитиката на поврзаноста”, како дел од „Europa Connectivity Forum” во Брисел.

„Политичките одлуки можат навистина да ја забрзаат или застанат сеизимичката промена и доаѓајќи од земја која неодамна реши некои големи проблеми, гледам на сеизмичките промени како нешто позитивно, како на можност, а не како на ризик. Пред неколку години нашата земја беше во сериозна политичка криза – прашања како владеењето на правото, слободата на медиумите, човековите права беа систематски загрозувани”, рече министерката и додаде дека пред да можеме да зборуваме за поврзаноста и односот со ЕУ, мора најпрво да се погледнеме себе си и својот регион. Истакна дека токму поради храбрите потези – Договорот со Бугарија и историскиот Договор со Грција, очекуваме нашата земја да стане следната членка на НАТО до крајот на оваа година, и да ги започне преговорите за членство со ЕУ во средината на октомври.

Тоа е, истакна, сеизмичка промена за целиот регион, промена која покажува дека ако се покаже лидерство во решавањето на тешките проблеми, се овозможува до израз да дојде една нова геополитичка реалност.

Министерката побара поголема агилност од европските структури во процесот на интеграција во Унијата со цел развој на железничката инфраструктура во регионот бидејќи сите земји од регионот се борат со климатските промени и загадувањето на животната средина.

Од аспект на развојот на поврзаноста, министерката спомена дека мора да се размислува и да се зборува за солидарност, и да се овозможи еднакви можности за поврзување и соработкa.

„Европската Унија мора да биде поамбициозна, повеќе да бара од нас и да го забрза отворањето на можностите кои отсекогаш беа дел од платформата за поврзаност во рамките на Унијата”, заклучи министерката Шекеринска.


Видете следно

Мицкоски: Нудиме 1.000 решенија за 1.000 проблеми, а јас би сакал и 10.000 да понудиме

Ние нудиме 1.000 решенија за 1.000 проблеми, а јас би сакал и 10.000 да понудиме. …