Шпанија би можела да биде следната Италија


Шпанија ризикува низок долгорочен раст сличен на Италија, доколку законодавците не реагираат на кризата со големи реформи за решавање на хроничните економски слабости, предупреди централната банка на земјата, пренесува Блумберг.

Среднорочен потенцијален раст, околу 1% пред пандемијата, кој може да се намали дополнително како застојан бизнис и проекции на слаба побарувачка за цели сектори во наредните години.

„Во овој контекст, императив е да се преземат мерки за да се компензираат штетите предизвикани од кризата со цел да се зголеми потенцијалот за раст“, ​​рече Оскар Арче, главен економист на банката.

Во последниве години, економијата на Шпанија го надмина оној на Италија, благодарение на реформите во пазарот на трудот и другите мерки воведени по должничката криза пред една деценија. Инвеститорите, исто така, претпочитаат шпански долг, бидејќи нејзиниот принос е далеку под оној на италијанските обврзници. Задолженоста на земјата е исто така помала, иако долгот скоро достигна 100% од БДП во последните години.

Во својот годишен извештај, централната банка повика на мерки за намалување на употребата на краткорочни договори за вработување и воведување реформи во образованието. Банката исто така се залага за промени во даноците и прописите за да им помогне на малите компании да растат. Скоро 80% од компаниите во Шпанија имаат помалку од 5 вработени – наспроти 70% за Европската унија.


Видете следно

Министерот Димковски денеска ги врачи првите решенија за упис во регистар на производители на вино на дел од членовите на здружението Тиквешки семејни винарии

Денеска во Кавадарци, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски во присуство на директорот …