Фото: Mucha Montaña

Шпанскиот остров, каде што астронаутите се подготвуваат за Марс


По освојувањето на Месечината, космичките експерименти и истражувањата не запираат. Марс е следната планирана дестинација, а астрофизичарот Раул Моралес и аматерската ѕвезда Аманда Мандри секоја недела ја истражуваат четвртата планета од сонцето, пишува Би-Би-Си.

Двојката живеела во Националниот парк Лос Волканес во Ланзароте, дел од Канарските Острови, што е 54,6 милиони милји од Марс.

Овој шпански остров станува важна стратешка локација за научни истражувања. НАСА и Европската вселенска агенција го користат за обука на астронаутите и далечинските управувачи droids. Научниците можат да симулираат што ќе биде на Марс од Земјата. Тие ги имаат најновите трендови и иновации од компјутерскиот свет. Некои од нив се 3D ласери и високо-технолошки скенери.

Мулти-оперативните тестови им овозможуваат на тимовите да разгледуваат детални грешки што не сакаат да ги повторат во просторот за живеење.

“Отсекогаш сум бил опседнат со планетите и овој друг свет што не го познаваме целосно, Марс, Јупитер, Сатурн, Месечината – ме импресионираат”, вели Моралес.

 Видете следно

ФИТР препознаен како успешен модел – поднесена иницијатива да се преслика на регионално ниво

Фондот за иновации и технолошки развој на РСМ е препознаен како успешен пример во студијата …