Силјаноска- Давкова најави намалување на ДДВ за угостителството


Носителката на листата во изборната единица 1 на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За Обнова на Македонија” Гордана Силјаноска – Давкова вчера кажа дека владата на чело на СДСМ целосно го заборавила угостителскиот сектор и дека мерките кои ги носеше биле задоцнети, и недоволни со што моментално угостителскиот сектор се соочува со целосен крах.

„Владата го заборави угостителството или многу доцна виде дека угостителите имаат големи проблеми врзани за отсуството граѓани заради опасноста од зараза со Ковид 19. Потем реагираше но чинам дека реакциите на угостителите беа дека тоа целосно недоволно„ истакна Силјаноска- Давкова.


Дополнително Силјаноска – Давкова како носителка на изборна единица 1 потенцираше дека ВМРО ДПМНЕ има подготвено стратегија и мерки кои ќе значат заздравување на целокупната економија а со тоа и рехабилитирање на угостителскиот сектор.

„Останува значи за партијата или за коалицијата што ќе победи што значи за ВМРО-ДПМНЕ и коалиционите партнери да го спроведе она што е напишано во програмата . Дека е потребно во првите 100 дена да се посегне по една преодна стратегија за решавање на затечените проблеми или проблемите во тек врзани за економијата и за здравството што значи со ова врзано и статусот на угостителството„ појасни Силјаноска- Давкова.

Силјаноска – Давкова како носителка на изборната единица 1 на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За Обнова на Македонија” истакна дека во програмата „Обнова” ставени се проекти и мерки конкретни за угостителите како намалување на ДДВ и издвојување на секторот туризам од постојаното министерство за економија и присоединување со министерството за култура каде е вклучено и угостителството. Силјаноска – Давкова појасни дека е една од многуте мерки е и субвенционирање на угостителските капацитети кои би добиле статус зелени хотели и многу други проекти кои го засегаат овој сектор.

„ Една идеа или една информација економистите експертите економски сметаат дека треба на патот на европеизацијата да бидеме стандардни и наместо Министерство какво што имаме сега за економија во кое влегува и туризмот . Туризмот да се извлече од економијата и да се дислоцира во културата , тука го врзувам јас и угостителството во една своја димензија има врска исто така со туризмот и мислам дека на таа линија е добра. Мерката да се намали ДДВ – то што го плаќаат угостителите за да им се овозможи порамноправен настап на пазарот а ако се извлече како што велам туризмот тогаш да имаме едно класично европско министерство како што е министерство за индустрија , за трговија и за развој. Мислам дека е тоа добар потег„ појасни Силјаноска – Давкова.

Понатаму , Силјаноска – Давкова рече дека ВМРО ДПМНЕ ќе се стимулира и градење на човечки ресурси во туризмот односно стимулирање на вклучување на младите во овој сектор и воведување на категоријата работен час каде ќе се вреднува подеднакво и ноќниот труд за поттикнување на сезонскиот труд а и воедно за спречување на одлив на млади луѓе за време на летната сезона.

„Понатаму што е добро од она што го разговарам, тие сметат дека определбата програмска младите да можат part – time да бидат ангажирани се разбира со се сите давачки што следат во односот кон нив во угостителството. А за време на летниот распуст да можат и целосно да бидат вработени„ додаде Силјаноска- Давкова.


Видете следно

Бектеши: Над 3.500 граѓани со ниски приходи ќе добијат 12.000 денари за летување во домашните туристички капацитети

Министерството за економија обезбеди дополнителни 23 милиони денари за ваучери за туризам од 12.000 денари …