Сопственикот на Зара со 2% раст на добивката во последната година


Сопственикот на Zara Inditex објави 2% раст на добивката во последната година, откако започна продажбата преку интернет на 106 нови пазари во ноември.

Најголемиот продавач на облека во светот објави добивка од 3,44 милијарди евра во продажбата од 26,15 милијарди евра, нешто помалку од очекувањата на аналитичарите.

За разлика од многу во секторот за облека што имаат потешкотии, Inditex успева да ги избегне силните намалувања на цените, благодарение на цврсто складираните резерви.

Онлајн продажбата се зголемила за 27% во 2018 година, достигнувајќи 3,2 милијарди евра, или 12% од продажбата.

Inditex очекува вкупен раст на продажбата, слично на продажбата, од 4 на 6% за оваа финансиска година.

Продажбата во продавниците и онлајн просторот се зголемила за 7% во првите недели од новата финансиска година од 1 февруари до 9 март.


Видете следно

Шестата генерација на Opel Corsa вози на струја

  Opel вози електрично. Со новата шеста генерација на Corsa, германскиот производител на автомобили првпат …