Споменикот „Воинот на коњ“ ќе добие нов назив: Еве кое ќе биде новото име


Денеска потпаролот на Владата на Република Северна Македонија, Миле Бошњаковски рече дека ќе биде формирана комисија која ќе има шест месеци за да утврди кои споменици од античка Македонија ќе се преименуваат и ќе бидат дел од хеленската историја.

„Комисија ќе изврши контрола на спомениците во рок од шест месеци, а дел од оние кои се наоѓаат во центарот на Скопје ќе добијат нов назив, како што на пример е „Воинот на коњ“ ќе биде поставена табла на која ќе пишува „Александар Македонски“ и ќе пишува дека припаѓа на хеленската (грчката античка) историја“ рече Бошњаковски.


Видете следно

Ова се граѓаните кои добија по 100.000 денари за скенирање на сметките во април, мај и јуни

Извлечени се 15-те најсреќни добитници на награда од по 100 илјади денари, кои скенирале сметки …