Србија : € 273,8 милиони кредити за патишта


Србија во средата доби вкупно 273,8 милиони евра кредити од меѓународните банки за обнова и зголемување на безбедноста на патиштата, пренесе агенцијата Бета, повикувајќи се на своите доверители.

Во соопштението се вели дека Европската банка за обнова и развој, Европската инвестициона банка и Светската банка потпишаа договори за три кредити со Министерството за финансии на Србија.

Проектот ќе опфати реновирање на околу 1.100 километри патишта во Србија во следните пет години и ќе биде реализиран од јавното претпријатие “Патишта Србија”.

Вкупната вредност на проектот е 390 милиони евра, од кои 367 милиони евра ќе бидат искористени за реконструкција на патиштата, а 23 милиони евра за проектирање, зајакнување на институциите и техничка помош.

ЕБРД и ЕИБ дадоа кредити од 100 милиони евра, Светска банка – 73,8 милиони евра, а Владата на Србија ќе обезбеди 116,2 милиони евра.


Видете следно

Министерот Спасовски на средба со словенечкиот колега Поклукар: Соработката на полициите од двете држави на извонредно високо ниво

„Соработката на полициите на Република Северна Македонија и Република Словенија е на извонредно високо ниво, …