Средба на министерката Шахпаска со претставници на Националниот сојуз на слепи лица: Продолжуваме со политиките кои обезбедуваат силна поддршка на слепите лица, како една од најранливте категории на граѓани


Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска се сретна со претставници од Националниот сојуз на слепи лица, на која што разговараа за моменталната состојба  во смисла на правата кои ги користат и можностите за нивно унапредување на оваа категорија на лица со попреченост.

„Како  ресорно Министерство на кои на врвот на агендата е грижата за најранливите категории на лица, со посебен акцент на лицата со попреченост продолжуваме посветено да работиме на унапредување на правата и услугите и обезбедување на подобри услови за живот на оние на кои тоа им е неопходно. Оттука и нашите заложби за измените во Законот за социјалната  заштита во делот на личната асистенција, односно спуштање на возрасната граница од 18 на 6 годишна возраст, за деца со потешка или најтешка телесна  попреченост како и потполно слепи лица. Ова законско решение е во собраниска процедура и очекуваме  наскоро да го види светлото на денот“, истакна министерката Шахпаска.

Од страна на претставниците на Националниот сојуз на слепи лица беше  поздравено ова законско решение кое што е мошне значајно и за нив како поединци и за нивните семејства. Од нивна страна беше истакнато дека помошта и поддршката кон слепите лица треба да продолжи и да се унапреди во смисла на обезбедување на поголем опфат на помагала кои за нив имаат големо значење во однос на подобро секојдневно функционирање.

Со цел поттикнување,  социјално вклучување и еднакви можности , лицата со попреченост односно лицата со тешка или длабока попреченост, лицата со најтешка попреченост, потполно слепо лице и потполно глуво лице, се корисници  на надоместокот  заради  попреченост. Исто така, слепите лица користат и права за помош и нега од друго лице.

Секоја година врз основа на доставена  Програма од страна на Министерството за труд и социјална политика, изготвена врз основа на поднесени програми и проекти од страна на националните инвалидски организации, нивните здруженија и нивната асоцијација, Националниот  сојуз на слепите на Република Северна Македонија (НССРСМ), добива средства од Владата на Република Северна Македонија.

Министерката за труд и социјална политика, изрази уверување дека помошта и поддршката на лицата со попреченост ќе продолжи и понатаму , во насока на обезбедување на подобри услови за живот и нивна вклученост во општествениот живот.


Видете следно

Дебарските пожарникари досега со 12 интервенции, апелираат да не се палат огнови на отворено

Дебарските пожарникари во изминатиот период од оваа година имале 20 отсто помалку интервенции споредено со …